nieuw-zeeland.reismee.nl

Tranzalpine

Als je een tijdje in een ander land vertoeft vallen je de verschillen erg op, maar ook de overeenkomsten. Hadden we al geschreven over de merels, de boterbloemen, madeliefjes, vinken (ja, daarover wel), maar dat is allemaal natuur, een apart verhaal.Wel raar, want hoe komtdie merel helemaal hier, maar goed. Waar ik het over wilde hebben, is de culturele kant. Neem nou de kerstboom. Als je hier een foto van de kerstboom maakt, ziet die er precies zo uit als in Amerika, en precies zoals in Nederland. Daar is een mooi woord voor, globalisatie, maar eigenlijk is het zo jammer dat verschillen verdwijnen. Ook zo raar is om hier apfelstrudel bij de koffie te eten.

Afijn, een klein verschil dat nog wel bestaat is mode. Ondanks dat het zo Amerikaans is, hangen de winkels vol met truttige Engelse jurken. Een reden minder om te gaan shoppen.

En aan mode kan je ook mensen herkennen. Zo zat er pas in de trein een blonde meid met een getinte PLO sjaal. Nou, dat moest wel een Nederlandse zijn. En dat was het ook.

De treinreis was een bijzondere. We haddenal gelezen datjein NZ zulke bijzondere treinreizen kunt maken, omdat het landschap zo afwisselend is. Zoalsjullie misschien al gezien hebben,waren we al ruim voor vertrek in Christchurch, dit is een van de plaatsen die de Tranzalpine aandoet. DeTranzalpine is een treinreis van 4 uur enkele reis, van de oostkust naar de westkust, dwars door de nog besneeuwde Alpen heen.Er is een cafe aan boord en een open wagon. Daarvanaf kan je prachtige foto's maken van de Alpen en de gorges die de rivieren hebben uitgeslepen. Het stond op de open wagon wel tjokvol met Japannertjes. Voor Peter gelukkig geen enkel probleem, die fotografeerde er gewoon overheen.

In Greymouth aangekomen, kon je even de benen strekken en lunchen, en vervolgens nam je plaats aan de andere kant van de trein om van dat uitzicht te genieten. De laatste paar dagen is het stralend weer, zo rond de 24 graden, we troffen het dus.

Op de terugweg kwamen we nog nader in gesprek met dezeNederlandse die op vakantie was bij familie.Ze bleek de sjaal echter niet in Nederland gekocht te hebben, maar in Auckland. Helaas toch ook weer sprake van globalisering...